Dagens rekommendation

Säga vad man vill om Herr Flaubert (exempelvis har han gröna ögon vilket jag vet efter att ha fått frågan i TP), men nog kunde karln skriva alltid. Hans förmåga att spotta ur sig rätt adjektiv på rätt ställe gör denna bok till en av de mest blomstrande och levande romaner jag någonsin läst.



Emma Bovary vantrivs i äktenskapet med den gedigne men småtråkige läkaren Charles Bovary. Hon längtar efter en annan tillvaro, långt bort från det enahanda småstadslivet. I otålig väntan på den genomgripande kärleksupplevelsen, hänger hon sig åt romanläsning och drömmar om ett livi lyx. Ett par älskare får henne att glömma vardagen, men hon får betala ett högt pris.


Gustave Flaubert (1821–1880) debuterade och fick sitt litterära genombrott med Madame Bovary. Romanen börjande publiceras i en tidskrift 1856 och komut i bokform året därpå. Flaubert är en av den franska realismens främsta representanter. I Madame Bovary skildrar han skickligt den vanliga människan i en vardaglig miljö, utan att romantisera och idealisera. Med nästan kirurgisk skicklighet dissekerar han Emma Bovary, men hantar inte moraliskt avstånd från henne, en attityd som förargade många av hans samtida.

(Källa: Cdon.se)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0