Nordkorea - del 5

tisdag 12/4

Idag vaknade vi kl 8.00 och gick ner och åt frukost. Kl 9.30 gick bussarna till ett stort torn (första sightsingen) "The tower of the judge idea" som är Nord Koreas högsta torn och byggt till Kim Il Sungs ära (vad annars!).

  
Tornet                                                      Jag och en guide
 
Sedan besökte vi "The monument of the victorious Fatherland Liberation war". Det var ett monument till minne av Koreakriget när Korea splittrades i Nord och Syd. Statyerna var ganska hemska och föreställde soldater med gevär och kanoner. Det var de koreanska hjältarna som försvarat Nord Korea mot de hemska amerikanarna som förargligt nog ockuperat Sydkorea. Nord Koreaner ser nämligen Sydkoreaner som vänner fast de är förtryckta av USA. Ett av deras största mål är att fria Sydkorea och förena Korea igen! Personligen tycker jag att det är ganska förskräckligt att de lägger ut så mycket pengar på att visa hur bra det är på att kriga. Usch! Men intressant var det i och med att vi även sett gravarna från Koreakriget i Washington år 2003. Nu ska vi äta lunch och kl 14.00 går bussarna till circusen. Show ikväll kl 17.00. Juryn och ambassadören kommer att vara där och efter showen ska vi till ambassaden och äta middag. Det ska bli skoj!


   
Minnesmonumentet av Kora-kriget

23.15

Nu har vi kommit hem från ambassadören. Han hämtade oss efter showen och körde oss till ambassaden. Förrutom vi var där fem andra svenskar som jobbade med välgörenhet i Nordkorea (typ röda korset, SIDA och WHO) Det var väldigt trevligt och mycket god mat. Efterrätten var höjdpunkten! En fruktsallad med banan, vindruvor, mandrainer, äpplen, päron och ANANAS! Det satt fint eftersom den enda frukt vi får tag på här är äpplen. Sedan drack vi kaffe innan vi kördes tillbaka till hotellet.


  
Middag hos ambassadören

Dagens show gick jättebra både för mig och Maria. Det kändes mycket bättre än igår =)) och det var ju bra i och med att juryn var där. Korea är väldigt inskränkt har jag märkt. Vi har lärt oss ganska mycket idag. De är så hjärntvättade av propaganda att det är läskigt! Vi har ju t ex Kim Il Sung som dyker upp överallt i hela Pyongyang. De bär hans bild på bröstet (över hjärtat) och de dyrkar gubben över allt annat! På lördagar får folket i läxa att memorera texter som är skrivna av Kim Il Sung och på söndagarna ägnar de sig åt "frivilligt arbete". Att ta ifrån dem deras fritid är tydligen ett sätt att behålla deras hängivenhet till landet och ledaren. De får inte kyssas eller ha sex innan de gifter sig och de får inte heller kramas offentligt. Vilket hemskt liv! De är väldigt snåla med elen men nu, i och med festivalen, när här är många utlänningar så lyser lampor överallt! De har liksom sparat på el för att visa sin bästa sida för oss! Total kostnad för den här festivalen är 30 miljoner kronor! när folket svälter! Det är sjukt! De får inte köra bil på söndagar för att spara bensin!


  
Jag och Maria innan show

Nej, nu ska jag sova. Om jag kan! Vi bor nämligen granne med en operasångerska som gillar att "värma upp rösten" lite då och då... Men det är klart, hon har väl lika stor rätt att värma upp som vi har...

God natt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0