Snart påsk!

Jag älskar påsken mer än någonting annat! Eller tja, bättre uttryckt: mer än någon annan högtid. Familj, släkt, god mat och (förhoppningsvis) fint väder.

Turligt nog är jag ledig på långfredagen. Oturligt nog jobbar jag annandag påsk. Men det gör absolut ingenting för jag är en sådan som anser att julen är slut efter juldagen och påsken är slut efter påskafton. Punkt.

Jag älskar fortfarande att gå till jobbet. Trevlig arbetsplats, trevlig stämning, trevliga människor och mycket att göra vilket är helt min melodi. I dag blir det en lång dag eftersom tidningarna trycks på torsdag i stället för fredag men det innebär att jag kan åka med pappa hem till Ludvika redan vid tre-tiden i morgon. Underbart!

Dessutom kommer AK och Jon hem!!!! Har inte träffat dem sedan de flyttade till Malmö för några månader sedan så det kommer bli en toppenpåsk!

Knästatus: Exakt en månad sedan operation. Fortfarande väldigt stelt och svårt att böja naturlig (dvs när jag inte sitter ner på golvet och verkligen gå in för att böja). Går dock utan kryckor nu och jag funderar på att lämna kvar dem här i Sthlm när jag åker till Ludvika. Hmm...


Obehandlad bild från påsken 2009. Hoppas på lika fint väder i år.
Påsken 2009 ja... Svårslagen påskafton. Fest i slaget "alla var där" (minus Anni)Hej å hå!

Jag har så oerhört mycket energi och jag vet inte varifrån allt kommer? Kanske från alla russin som jag proppade i mig i går.

Kom hem från jobbet kl 19. Åt lite fil och städade sedan hela lägenheten till tonerna från Abba. Sedan kunde jag inte somna utan såg ett par avsnitt av Greys Anatomy.

I dag gick jag upp halv 6 och körde ett gympass. Kan inte direkt påstå att mina gympass är särskilt ansträngande men ändå. Cykling utan motstånd 20 min, lite hantlar och övrig armträning, stepbräda, balansbräda, magträning samt benlyft i olika positioner.

Nu ser jag fram emot att åka till jobbet. Fråga mig igen om några månader så kanske jag har en annan åsikt, men just nu är det bara superkul!

Ha en bra dag :)


Lugnet efter stormen

Denna helg har präglats av stress vilket resulterat i att mina "dubbla hjärtslag" har varit på visit. Mindre trevligt vill jag lova.

Tog en välbehövlig paus i mitt essäskrivande i går kväll och åkte på 25-årsfest i Nacka vilket var väldigt roligt. Därefter har jag varit förföljd av motgånger känns det som.  Det började med att nattbussen inte kom som den skulle. Sista går 03.45 och jag satt i en busskur på Klarabergsgatan och väntade i över en timme. Halv fem (!) kom den tillslut efter att två killar ringt till SL och efterlyst den.

Var hemma ca halv 6 på morgonen och däckade i sängen framför Greys anatomy med min obligatoriska popcornskål. Vaknade kl 11 och fick panik eftersom klockan visade sig vara 12. Det här var verkligen inte den bästa helgen att förlora en timme på! Stressade klart med min essä som förmodligen blev det sämsta jag någonsin skrivit och sedan sprang jag (eller tja, hoppade) till pendeln.

Mötte upp Tobias vid Universitetet och vi skrev ut våra essäer. Helt sjukt att vi var tvungen att åka ända dit vara för att skriva ut! När jag får tid ska jag investera i en skrivare.

Därefter kunde jag äntligen lugna ner mig lite. Vi åkte in till centralen och käkade på min favoritrestaurang Bamboo city så nu är jag mätt och belåten. Lite FÖR mätt dock... Nu ska jag gå till gymmet en sväng och träna benet lite och sedan blir det sängen. Tror jag sovit lite drygt fyra timmar i natt :(


 


Lördag

Hej på er!

Jag svävar fortfarande på små rosa moln. Kan inte fatta att jag har ett jobb att gå till på måndag och (förhoppningsvis) kommer att ha det ett bra tag framöver. Det är mycket jag måste fixa nu för om man bortser från vilda korridorsfester och kåraktiviteter så har jag verkligen utnyttjat studentlivets förmåner.

1. Jag måste flytta från min studentlägenhet
2. Jag måste ändra min studentprenumeration på DN
3. Jag måste köpa ett "riktigt" månadskort hos SL
4. Jag måste ändra mitt studentmedlemsskap i journalistförbundet
5. Jag måste säga upp mitt studentabonnemang hos Telia
... och så vidare...

Tack och lov så är är jag fortfarande ungdom och får åka för studentpriset hos SJ. Vilket påminner mig om att jag måste boka tågbiljett hem till påsken...

I dag har jag varit produktiv. Gick upp kl 8 (på en lördag! hallå!). Kryckpromenad i 50 min och därefter gymmet där jag cyklade lite och gjorde resten av min sjukgymnastik. Sedan har jag skrivit essä till ungeför nu. Har lyckats knåpa ihop 1 450 ord så nu återstår "bara" 1 000 ord. Hopplöst!

Nu ska jag käka lite och därefter blir det 25-årsfest i Nacka. Första festen sedan operationen. Håll tummarna för mig för jag har en känsla av att det kan behövas ;-)

Knäbilder från torsdag förra veckan
Det här händer inte!

För tre veckor sedan låg jag hemma hos mina föräldrar i Ludvika med mitt nyopererade knä och spydde galla på livet rent allmänt.

I dag sitter jag här och försöker fatta vad som har hänt. Efter sju dagars vikariat på Fria tidningar har jag blivit erbjuden en provanställning på sex månader som är tänkt ska övergå i fast tjänst. Det här händer inte mig!

Är övertygad om att det är en dröm och att jag kommer vakna när som helst. Snälla, väck mig inte!

Nu ska jag fira med att göra klart min (förhoppningsvis) sista skoluppgift! :)

Tummen upp för mig :)Ännu en jobbardag :)

Första dagen utan kryckor gick galant. Kan dock inte påstå att jag rörde mig särskilt mycket vilket nog var ganska tur eftersom knät strejkar efter några hundra meter.

Har jobbat 9-19. Jag märker verkligen att företaget är underbemannat på redigeringsfronten men det innebär ju mer jobb till mig :) Fick två veckor till i dag och jag är jätteglad! Måste bara klura ut hur jag ska göra med skolan. Inga högskolepoäng = ingen lägenhet. Men jag ska försöka så gott jag kan... Ska börja med att knåpa ihop en jävligt bra essä!...

... efter Grey´s anatomy dvs ;-) Med andra ord till helgen..

I morgon är det en rolig dag. Då ska jag till Södertälje och kika på hockey med David och Johan. Kommer bli grymt även om jag misstänker att Leksand kommer att åka på storstryk! Nåja, jag kan iaf psyka mitt sällskap lite samtidigt som jag viftar med min halsduk och skriker hejarramsor tills deras öron trillar av! :)


Något riktigt spännande ;-)

Böjning tre veckor efter operation. Har ju inte så mycket att jämföra med, men alltför dåligt är det väl inte? Eller?


GuldkantMitt examensbevis anlände i dag. Nu är jag journalist åtminstone på papper. Typograferat i guld. Lite stolt är jag allt :)

Nej, nu blir det essä... Pust!

Energikick, tack

Jag blir så glad av att jobba. Jag verkligen älskar det! Önskar veckan går riktigt riktigt långsamt för jag vill verkligen inte att det ska ta slut.. :(

Nu är klockan 18.54 och jag har precis kommit hem. Borde lägga mig i sängen och vila men det har jag inte tid med. Har satt på kaffebryggaren och laddat med vindruvor för nu jävlar ska här skrivas essä. Typ fem sidor är det tänkt att det ska bli. Ge mig energi!

Knästatus: Stelheten verkar ha försvunnit en aning. Tack och bock. Kryckorna fick följa med till jobbet i dag eftersom det var lite isigt sedan gårdagens snöande. Dessutom är folk mycket vänligare mot mig när jag har kryckor ;-) För närvarande är det synd om min högra vrist som nästan värker värre än knät. Kan inte vara lätt att ta all belastning...

Omotiverad

Söndag. Jag gör ett nytt försök med essän som jag skulle ha skrivit i går då jag tillbringade dagen på gymmet och i soffan. Motivationen är lika med noll, men jag måste försöka skramla ihop lite skolpoäng så att jag inte blir utkastad ur lägenheten.

Det snöar. Jag som tänkte promenera. Men det är väl högre makter som försöker tvinga mig till att vara inne och plugga. Jaja, jag ska...

Jag har konfronterats med den ihärdiga stelheten som så många korsbandspatienter talar om. Då menar jag inte "usch va synd om mig som inte kan sitta i spagat längre" utan det är någonting annat inne i knät som jag inte riktigt kan beskriva. Hoppas det försvinner väldigt väldigt snart för annars blir jag tokig!

Att Photoshopa blommor är roligare än att skriva essä.En bra dag helt enkelt

Dagen har varit jävligt bra. Kort och gott.

Anlände till jobbet lite innan kl 9. Tidningarna gick i tryck kl 13 och därefter hade vi avskedsfika för en praktikant. 14.30 fick jag gå hem. Det är tydligen en normal fredag på redaktionen... Jag skulle nog trivas att jobba där permanent tror jag ;-) Dessutom är det en trevlig familjär stämning och det är till och med tillåtet att ta med sig hundar till jobbet!

När jag slutat åkte jag hem till Malin i Bromma där vi fördrev lite tid innan det var dags att åka in till stan. Där mötte vi upp Eric och sedan gick vi och såg "Alice i underlandet" som var en småmysig liten film i sann Tim Burton-anda :)

Efter en fika på McDonalds tog jag pendeln hem. Nu blir det sängen, välbehövligt högläge, is, popcorn och film. En perfekt avslutning på en superbra dag!

Måste även nämna att jag har ställt inför ett knepigt dilemma i dag. Första (och förhopningsvis inte sista) positiva svaret på de otal sommarjobbsansökningar jag skickat levererades via mail eftersom jag missade att svara i telefon. Avsändaren var NSD (Norrländska socialdemokraten). Luleå i sommar då? Tackar jag ja dyker det säkert upp något i Sthlm och tackar jag nej så kommer det förmodligen att sluta med att jag står utan sommarjobb. Så vad gör man? Sug på den ni! ;-)

Back on track

Livet börjar återgå till det normala. Förlåt, jag menar till det BÄTTRE än normala. Två veckor efter min operation får jag ett sju dagar långt redigerarvik och jag är SÅ glad. Sju dagar är inte mycket kan tyckas men jag är så oerhöt jobbsugen att jag griper i minsta halmstrå. Satt till och med kvar en och en halv timme efter att jag slutat i dag. Mina nya kollegor bara skakade på huvudet åt mig. Haha!

Efter jobbet tog jag tuben till stadion och besökte träningen. Sjukt kul att träffa alla igen! Jag längtar så mycket efter att få träna jag också. Det kryper i hela kroppen. Men snart så... Siktar på repcomeback till hösten :)

Knästatus: Helt otroligt att det kan kännas så här bra efter bara två veckor. Nu kommer det säkert ett bakslag bara för att jag skriver så. Kryckorna använder jag endast utomhus (för att få folk att erbjuda mig sin plats på bussen. Haha) och jag kan gå ganska normalt i trappor (uppåt). Dock är jag väldigt väldigt stel och jag hoppas verkligen att det ger med sig snart.

Nu ska jag sova för i morgon ska jag JOBBA! :))
Ska även på bio med Malin och Eric vilket ska bli jättekul. Vi ska se Alice i underlandet och jag längtar ihjäl mig! Jag älskar Tim Burton!

Glädjevrål!

Nu är det MIN tur! Äntligen äntligen äntligen! Fick precis ett heltidsvik på ca två veckor utan att ens behöva gå på intervju!


Finally!

Gymmet! Äntligen! Som jag har längtat! 14 dagars frånvaro. Hela tidningsstället var fullt med nya tidningar vilket vittnar om att jag har varit borta på tok för länge.

Mitt stackars knä fick utstå en hel del. Det kan inte vara lätt att sitta fast på en överaktiv människa som jag. Men du har ingenting att säga till om såvida du inte skriker av smärta ;-)

Motionscykel 10 min. Sakta men säkert. Väldigt sakta dock. Dum är jag ju inte... Kom en kilometer och brände 30 kalorier. Hahaha, vilket skämt. Sedan blev det arm- och magträning och slutligen massa sjukgymnastik. Hittade även en stepbräda som jag inte kunde låta bli att pröva. Vill minnas att jag hade en stepbräda med i mitt förra rehab-program men det kanske är för tidigt för den? Jaja, jag får avvakta och se hur knät mår i morgon.

Btw, det här är tredje dagen utan minsta lilla smärtstillande bortsett från alvedonen jag tog natten till tisdagen. Men den räknas inte för den var till huvudvärken ;-)

Nej, nu ska jag duscha som en normal människa utan plastpåse och sedan blir det nog en timme i sängen med is, högläge och Greys Anatomy.

Fint va? Undra om jag har någon hudkräm hemma för mitt skinn håller på att falla av som ni ser.


Morgonpromenad i rusningen

T-centralen. Kryckor. Kl 07.00. Ingen vidare ekvation om man inte vill riskera att bli omkullsprungen.

T-centralen. Kryckor. Kl 08.00. Snäppet värre.

Dock lyckades jag hålla mig på benen. Jag tackar högre makter för detta.

Gick hemifrån kl 05.50 och var tillbaka 08.30. Det var i princip en morgonpromenad till Sofiahemmet och tillbaka. Stygnen (eller rättare sagt stiften) avlägsnades inom loppet av fem minuter och sedan var det över. Det gjorde inte ens ont. Och jag var inte i närheten av att svimma. Gud va bra jag är! :)

Såret hade läkt jättefint. Ni ska få se senare när jag har tagit bort kirurgtejpen. Blev däremot väldigt besviken när jag märkte att benet var lika stelt utan nerblodade kompresser som med. Hade ett svagt hopp om att jag skulle kunna böja benet ännu mer när dessa var avlägsnade men icke. Så nu är det hårdträning som gäller.

Gårdagen var för övrigt väldigt trevlig. Mikaela och David höll mig sällskap från kl 15 till 20.30 i syfte att göra klart sitt exarbete med en hjälpande hand från mig. Kändes dock inte som om vi kom någon vart så stackars Mikaela fick sitta uppe och slita hela natten. Men dom fixar det för dom är bäst!


Underbara blommor som jag fick av Mikaela. Nu är det vår hos mig :)

Hos sjukgymnasten

Besöket hos sjukgymnasten var ganska resultatlöst om jag får säga det själv. Hon visade mig exakt hur jag skulle göra mina övningar eftersom jag gjode vissa fel och sedan bokade vi in en tid om två veckor. Jag fick inga nya övningar vilket var en besvikelse. Dock verkar hon riktigt duktig . Gammal dansare så vi ska nog komma överens :) Hon tittade även på min usla sträckning i vristerna (enda stället där jag är stel!) och sa att vi skulle försöka göra någonting åt det. Vore ju faktastiskt om hon kunde fixa mina vrister när hon ändå är igång :) Men jag tvivlar...

Lyckades faktiskt övertala henne att låta mig börja trampa motionscykel! Yes! Så i morgon blir det ett efterlängtat besök på gymmet. Då ska bland annat överkroppen och magen få sig en rejäl omgång.

Ska även till Sofiahemmet och ta bort stygnen i morgon, något som jag VERKLIGEN har längtat efter! Ska bli skönt att kunna duscha normalt utan att behöva trä en plastpåse över benet. Förhoppningsvis kommer jag även kunna böja benet ännu mer. Nu sitter det hårda "plattor" över såren som tar emot.


Pirrigt

Snart ska jag snöra på mig skorna och ta bussen in till Huddinge för det första besöket hos sjukgymnasten. Ska bli spännande att se hur jag sköter mig. Hoppas hoppas att allt ser bra ut!

Knät är väligt varmt och jag har försökt kyla ner det så gott det går. Har dessutom problem med streckningen men det är väldig vanligt den första tiden vad jag har förstått.

Har även fått upptäcka hur det känns att vara stel. När jag försöker vika mig dubbelt når jag alldeles precis mina tår. Halleluja! Hoppas det ger med sig. Kommer aldrig överleva ett liv utan vighet. Det finns inte på kartan!

Nej nu måste jag pysa iväg. Senare i dag kommer Mikaela på besök. Ska hjälpa henne lite med examensarbetet. Ska bli skoj!

Vi hörs!


Vad är vitsen?

Läste precis en blogg skriven av en korsbandsskadad kille (jag är lite besatt, jag vet!). Han berättade om sin rehab dag för dag. Det gick bra för honom. Han började cykla efter två veckor. Slängde kryckorna efter tre. Efter sex månader halkade han på en isfläck på väg till bilen och fick börja om på ruta ett.

Jag har funderat lite. Vad är egentligen vitsen med operation? Hade jag klarat mig bättre utan?

Jag har gjort säkert tio rejäla vurpor på isgatan utanför mitt hus nu i vinter utan att förstöra några vitala delar. Hade det kanske varit bättre att låta bli att laga korsbandet och på så vis inte haft möjligheten att förstöra det igen? Har läst om folk som vittnat om instabilitet hela tre år efter operation. Var det inte instabilitet jag ville slippa?

Har dock besökt tre läkare som alla rekommenderat operation. En av dem hotade till och med att kedja fast mig vid operationsbordet om jag vägrade. Får väl hoppas att de vet vad de pratar om.

Men ibland undrar jag faktiskt....

En sak är då säker: Nu bojkottar jag alla korsbandsbloggar!

HEMMA!

Hemma. Äntligen. Nu är de lata dagarna över. Nu jävlar kör vi!Morföräldrar

Efter mitt lilla breakdown i natt trodde jag att dagen skulle bli katastrofal. Det blev den inte.

Fast besluten om att ingen smärta i världen skulle hindra mig från att följa med mamma till Fredriksberg klev jag, med stor möda, upp ur sängen kl 10. Svalde en citodon och höll tummarna för att värken skulle avta vilket den också gjorde.

Dagen hos mormor och morfar blev mycket trevlig. Vi åt god mat, spelade chinashack, tittade på morfars gamla inspelade dokumentärer om Vasaloppet och forntida skogsarbete vilket var rena sömnpillret men ändå ganska lärorikt.

Värken har lyst med sin frånvaro hela dagen. Väl hemma klarade jag till och med av att cykla lite på motionscykeln. Dock väldigt lite och väääääääldigt sakta bara för att se om det gick. Det gjorde det men jag har en känsla av att jag kommer få sota för min dumdristighet i natt. Men jag orkar inte bry mig. Har varit i princip helt stilla i snart två veckor och jag har så mycket överenergi att jag skulle kunna springa ett helt maraton. Eller åka Vasaloppet kanske ;-)

Nu ska jag gosa lite extra med mitt lilla Troll som har kurat ihop sig här bredvid mig. Kommer sakna dig. I morgon bär det av hem till Stockholm. Det kan ju bli intressant... Men jag ska nog klara mig bra :)

Mormor och Trollet, julen 2009


Aj!

Kl 04.09

Vaknar av en tilltagande smärta i vänster ben.
Sväljer ett par alvedon.
Väntar.

Kl 04.14

Trevar efter en krycka i mörkret.
Går till köket för att hämta is till kylbandaget.
Lyckas tappa en djupfryst fläskfilé i golvet och väcker hela familjen.

Kl 04.21

Gråter.
Ja, för första gången på över fyra månader gråter jag över eländet.
Det känns som om det behövs.


Dag tio :)

Tio dagar sedan operationen. Men ju mer mobil jag blir desto mindre noga är det att räkna. Inomhus haltar jag runt utan kryckor men kan bara gå korta stunder innan knät förvandlas till en svullen, värkande klump.

Jag väntar på att mamma ska komma hem. Hon är ute och går med vovvarna. Snart ska hon ut och gå med mig. Jag måste få komma ut lite. Solen skiner :) Blir nog en vända runt kvarteret. MED kryckor ska tilläggas :)

Såg mitt äckliga ex i tidningen i dag. Han har blivit tjock. Det har inte jag fastän jag i princip legat helt stilla i snart två veckor. Heja Frida!

I morgon ska jag följa med mamma till mormor och morfar i Fredriksberg. Var länge sedan jag träffade dem och jag har ju inte direkt något bättre för mig.

Det var nog allt jag hade att säga i dag. Btw så hejar jag på Jöback i Melodifestivalen. Vem hejar ni på?


Related?

Ja alltså ibland undrar man...

Min frukost


Eriks frukost (!)

Fredag

Måste ändå säga att den här veckan har gått ganska fort. Det är redan fredag och än så länge har jag inte avlidit av tristess :) När jag ser tillbaka på dagarna som har gått kan jag däremot inte dra mig till minnes att jag har gjort någonting av nytta bortsett från att läsa två kapitel kurslitteratur. Men jag orkar inte bry mig.

Gårdagens biobesök avklarades utan större svårigheter. Filmen var dock en besvikelse då jag väntat mig mycket mer på grund av den klockrena trailern. Dock var det en stor lättnad att äntligen få komma ut och träffa lite människor även om salongen fylldes av jobbiga tonårskillar med lila kalsonger (är det verkligen snyggt att ha byxorna nere i knävecken???)

Värken i benet har lagt sig något. Det påminner nu mer om barndomens växtverk som var upphov till många sömnlösa nätter. Men jag klagar inte. Det går framåt och det är huvudsaken :) Kan ju faktiskt gå själv om jag anstränger mig. Har svårt att se att jag kommer behöva kryckorna i ytterligare fyra veckor. Målet är att bli av med dem så fort som möjligt. Låt säga två veckor kanske :)

Slutligen: Sorry för alla hundbilder som florerat i min blogg den senaste tiden. För det första har jag inte så mycket annat att ta kort på och för det andra måste ni väl ändå erkänna att mina vovvar är väldigt söta ;-)

Wilma är familjens lilla bebis. Jag tror hon käkat Pippis krumilurpiller för hon ser lika barnslig ut som hon gjorde när hon var valp. Bara den gråa nosen som skvallrar om att hon är hela nio år gammal.BIO!

Yes! I dag ska jag äntligen få gå utanför dörren för första gången på en vecka! Jag och mamma ska se Farsan på vår lilla lokala biograf. Ska bli spännande att se hur det känns i knät efteråt. Är lite nervös med tanke på att jag måste sitta med benet nere i 1,5 timme! Har käkat två alvedon i förebyggande syfte :)

Kastade ena kryckan i dag. Jag går ganska skapligt med bara en och det är en oerhörd lättnad att kunna bära med sig saker i när man går. En sådan enkel sak som att sätta sig ute på trappan i solen med en kaffekopp är nu faktiskt inte längre en omöjlighet.

Min trogna följeslagare, Trollet. Vilka mysdagar vi har! Det blir tomt utan dig nästa vecka...


Mitt liv är så mycket mer

Har ägnat kvällen åt att förkovra mig i "korsbandsbloggar" och ju mer jag läser desto tacksammare blir jag över min egen situation och min egen syn på träning - det vill säga det faktum att jag har gett upp det här med elitidrottande för länge sedan.

Det är lovande 18-åringar, i startgropen av karriären, vars världsbild raseras när de inte längre får glänsa på fotbollsplanen och hela livet kretsar kring rehab och "vägen tillbaka" som många så fint uttrycker sig.

Det är proffsdansare, vars jobb alldeles säkerligen fodrar ett helt korsband, som inte kan utöva sitt yrke på, låt säga, över ett halvår.

Det är tjejer, killar, män och kvinnor som skriver skärmbild efter skärmbild med återhämtningstips, operationsgenomförande, antal grader de kan böja knät och minuter de kan ligga med kylbandage utan att benet börjar värka. Det är människor som har räknat ner till sina operationer flera månader innan de ens är planerade och nervöst ligger och biter på naglarna kvällen före dagen D. Det är människor som är besatta.

Jag lider med dem!
Jag lider med mig själv också.
Men inte alls på samma sätt...

Jag fick min operationstid hastigt och lustigt. Jag hann knappt förbereda mig. Det var aldrig någon big deal utan bara något som jag var tvungen att göra och ville ha överstökat. Jag har egentligen ingen anledning att skynda. Ingenting viktigt att offra blod, svett och tårar för att uppnå.

Så länge jag får springa är jag nöjd. Så länge jag får röra på mig, aktivera mig och svettas på gymmet så klarar jag mig finfint. Jag har oroat mig för min vighet (numera avsaknad av vighet) men av erfarenhet vet jag att den inte försvinner för att jag inte tänjer split/spagat på några månader.

Jag har oroat mig för mitt repklättrande. Det är det värre med, det vet jag. Jag hoppas att jag kommer kunna klättra, vira, falla någon gång i framtiden men jag har accepterat att mitt artisteri är ett avslutat kapitel i mitt liv och det har det varit länge. Jag är så grymt tacksam för och stolt över mitt deltagande i 25-årsjubileumet förra sommaren. En liten del av mig har nog också accepterat att det var mitt allra sista uppträdande. Och jag är glad att jag fick uppleva det.

Slutligen har jag oroat mig för min vikt. Såklart. Det är väl ingen hemlighet för någon så jag kan lite gärna erkänna det. Men jag har en stark känsla av att min disciplin bantar bort minsta lilla överflödigt kilo innan det ens hinner bita sig fast på kroppen.

Och visst har jag ältat. Fram och tillbaka. Tänkt "om". Tänk "om inte". Jag har velat leta reda på killen som pajade mitt knä den där ödesdigra dagen i början av september och sparkat sönder även hans knän. Båda två, det vore rätt åt honom. Under riktigt mörka stunder har jag även kraschat pungkulorna på honom, när jag ändå var igång liksom.

Men samtidigt inser jag att det är omöjligt att vrida tillbaka klockan. Det är bara att gilla läget. Man behöver inte ens gilla det, bara man accepterar och ger sig fan på att göra det bästa av situationen.

När jag läser om alla skadade och opererade unga förmågor vars liv tar abstupt slut (ja, det är förmodligen så de känner det) i samma stund som de ligger där på marken och vrider sig av smärta från ett avslitet korsband känner jag mig tacksam att det inte är jag. Tacksam över att min smäll kom lite senare i livet.

När jag var 16 kretsade allt runt idrott. Under många år var cirkusen i princip hela mitt liv. Hade mitt korsband rykt för fem år sedan hade det varit långt ifrån det enda som gått sönder inom mig.

Jag påstår inte att jag INTE lider. För det gör jag. Men perspektiven kommer med åren. Världen vidgas i takt med att man åldras. Jag vill inget hellre än att snöra på mig springskorna och avverka mil efter mil utmed elljusspåret i skogen här ovanför huset. För fem år sedan hade det varit en önskan som hemsökt mig i månader tills den inte längre bara var en absurd tanke.

...I stället öppnar jag Johan T Lindvalls bok "Victoria: prinsessa privat" som kom med posten i dag. Jag tänker på sommaren som snart nalkas med (förhoppningsvis) ett hyfsat sommarjobb. Jag tänker på min nya lägenhet som jag än så länge bara drömmer om. Jag tänker på mina vänner och mina studier och saknar heta nätter på Stockholmskrogarnas dansgolv.

För mitt liv är MER. Så mycket mer än bara idrott. Och jag är så innerligt glad att jag har fått tid till att inse det.


Sista showen. Ludvika, juni 2009


Framsteg

I dag är det en vecka sedan operationen och jag börjar nästan tro att jag har passerat någon magisk gräns. Jag har tidigare klagat (konstant) på en molnande värk frampå smalbenet/knät som gjort mig oförmögen att lyfta benet rakt upp, men i morse när jag vaknade praktiskt taget studsade jag ur sängen (eller inte, men ni förstår vad jag menar).

Jag har till och med kunnat gå några meter utan kryckor! Nu jävlar är jag på G! Ser fram emot i morgon då jag och mamma ska på bio om det inte (Gud förbjude) inträffar något bakslag på knäfronten.

Dagarna rullar på men det börjar bli mer än segt att bara sitta inne. Jag har skapat små rutiner bestående av läsning, frukost, en timme i solen, tre timmar framför tv:n, socialisering med familj och slutligen ännu mera tv.

På måndag bär det av hem till Stockholm. Pappa skjutsar mig och ser till att fylla mitt kylskåp så att jag inte svälter ihjäl. Är lite nervös för hur jag ska klara mig själv faktikst. Både psykiskt och fysiskt. Om det vill sig riktigt illa kanske jag deppar ihop TOTALT. Ska dock försöka att låta bli...

Ser ni mina fräknar? Mitt eget speciella vårtecken :)


Gulsot?

Mitt smalben har blivit helt GULT!

Jag har haft många blåmärken i mina dagar, det ena konstigare än det andra. Lila, blåa, gröna, rosa i alla möjliga storlekar och formationer.

Dock har jag aldrig haft något som liknar detta. Seriöst, det ser ut som om någon har kissat på mitt ben!!! (Kanske en av hundarna? haha)

Är det någon som har haft knallgula blåmärken förut? Säg gärna till i sådana fall så kanske jag blir lite lugnare...


En (numera) helt vanlig dag i sängen

Snacka om att känna sig som en madrass!
Snälla låt mig sova!

Som jag skrev tidigare (tror jag) så blir knät allt rörligare och har en tendens att vrida sig i sömnen vilket resulterar i att jag vaknar av att det värker.

I natt vaknade jag tre gånger: halv ett, kl 3 och kl 4. Dessutom vaknade jag kl 5 när mamma gick upp för att gå till jobbet. Kl 6 gick pappa upp. Sedan kom hundarna in till mig och lade sig på varsin sida, så nära de bara kan ska de ligga. Känner mig som en käldolme.

Sov i typ 10 minuter innan jag vaknade igen av att hundjävlarna snarkar värre än pappa. Särskilt Wilma. Då gav jag upp försöken att få lite sömn. Tänk att så mycket ljud kan komma ur en så liten kropp!


Storsnarkaren Wilma

Perspektiv

Jag vet att jag inte direkt är optimisten personifierad men faktum är att jag har blivit bättre på att tänka positivt den senaste tiden. Ju längre jag ligger här i sängen, halvt invalid, desto tacksammare blir jag över att det är ett övergående scenario.

Mina tankar går till dem som är förlamade, har obotliga sjukdomar eller kanske saknar ben helt och hållet. De som har det tusen gånger värre. Ja, jag tänker på dem. Att jag ska kunna gå på mitt ben igen känns i dagsläget ganska orealistiskt med tanke på smärtan som strålar från smalbenet och uppåt varje gång jag sätter ner foten i golvet, men jag vet att det kommer att gå så småningom. Inom inte alltför lång framtid. Förhoppningsvis.

Jag trodde jag skulle DÖ! Jag trodde jag skulle deppa ihop totalt av att ligga stilla så här länge. Nu har snart en hel vecka gått och i stället för att bli mer och mer frustrerad blir jag bara allt tacksammare för allt jag har här i livet som jag inte alltid har vett att värdesätta. Det faktum att jag har två fungerande ben är skäl nog att hoppa högt av lycka (ge mig en månad bara. haha!)

Visst saknar jag att träna. Det gör jag verkligen. Men den här inaktiva perioden kanske kan vara ett sätt att bli av med mitt träningstvång? Visst saknar jag att träffa folk och utföra alla vardagssysslor. Men i stället får jag två hela veckor med min familj och mina underbara hundar som jag annars brukar gå runt och längta efter.

Det finns så mycket att vara tacksam över. Det jag värdesätter mest av allt är alla fina vänner som lyser upp min tillvaro.  Tack för att ni finns och tack för att ni bryr er!

Jag fick ett brev i dag. Från Sofie. Det räckte för att göra mig glad resten av dagen. Bara tanken på att hon har suttit och klippt och klistrat för att göra det här fina kortet till mig rörde mig till tårar. Visserligen är jag extra blödig nu men ändå... Det var så fint att jag måste få visa er! Förlåt för att jag exponerar ditt konstverk för allmän beskådan Sofie men det är smällar man får ta ;-)

Kräkvarning!

Lyckades samla mod till att glutta under stödstrumpan en snabbis. Hade jag inte suttit ner så hade jag svimmat. Kvar av mitt stackars knä är en stor stor ballong, gulgrön som en sönderbränd gräsmatta! För att inte tala om allt torkat äckligt blod!

Seriöst! Tur att jag ska tillbaka till Sofiahemmet och ta bort stygn och bandage för det där krävs ytterligare en narkos för att avlägsna, tro mig! Åtminstone om man heter Frida Nilsson och är en aning överkänslig.


Bilder från sjukstugan

Lyckades (efter en hel del ansträngning och viljestyrka) rota fram kameran ur garderoben. Så nu kanske min blogg äntligen kan bli lite roligare :)

Det är fint väder i dag. Solen skiner. Eftersom jag har mitt rum ca två meter från bakdörren så passade jag på att gå ut och sätta mig på trappan ett litet tag. Chockades av all snö som skymde nästan hela lekstugan!


Sängen: Dag 5

Det blev inget inlägg i går. Chocken när mamma släpade in mig i duschen gjorde mig rent ut sagt handlingsförlamad ;-)

Nu är jag ren och fräsch i alla fall. Nya trosor, nya kläder, utkammat hår och rena lakan. Tack tack.

Benet har blivit rörligare nu vilket resulterar i att det gärna vill falla åt sidan när jag ligger ner. Har en känsla av att det är bäst att försöka hålla det så rakt som möjligt. Borde börja med dagens första sjukgymnastikträning men det är inte det lättaste med en hund på magen och en annan på smalbenen.

Ska låta dom ligga kvar en lite stund och sedan ska jag putta bort dom och försöka gå upp och få i mig lite frukost. Det blir spännande. Arbetande föräldrar och studerande bror innebär att jag får reda mig själv större delen av dagen. Men det ska nog gå bra. Jag hinner iaf inte svälta ihjäl på åtta timmar :)

Sängen: Dag 3

Jag börjar känna mig äcklig. Har inte tvättat håret på snart en vecka och inte bytt underkläder på fyra dagar. Mamma har fått för sig att hon ska tvinga in mig i duschen i dag men det ska vi allt bli två om. Det värker, jag tror det är i operationsärret, så fort jag sätter ner foten i marken.

Lördag i dag. Dagarna går faktiskt ganska skapligt fort. Jag tror det är för att jag har människor runt mig hela tiden. Jag är så glad att jag inte är ensam i Stockholm.

Sjukgymnastiken går sådär. Vissa övningar klarar jag galant medan andra verkligen inte alls vill fungera. Jag tror jag måste jobba på att hitta min främre lårmuskel igen för den är i princip obefintlig. Den kanske blev kvar på operationsbordet?

Mammas jobbarkompis dotter ska tydligen ha börjat jogga FEM VECKOR efter sin korsbandsoperation. Det låter ju ganska otroligt med tanke på att man inte ens ska ha släppt kryckorna då enligt läkarna och läser man rehabiliteringsbroschyrerna så ska man kunna jogga först efter 3-4 månader. Nåja, nu vet jag vad jag har att jobba mot iaf :)

Btw, jag skulle ha slängt in en bild om jag kunde men jag kommer inte åt kameran eftersom pappa tapetserar i rummet intill där den ligger (någonstans). Men jag skulle tro att det är lika bra. Jag är nämligen ingen vacker syn för tillfället! Haha!

Nyskapande idioti

Har länge varit nyfiken på Bröllopsfotografen i och med de fina recensionerna så jag skickade iväg pappa till affären för att hyra den i dag. Efter tio minuter satt vi och vred och i soffan, jag och mamma. Filmen hade nämligen en oerhört jobbig berättarröst som beskrev i detalj hur folk såg ut och vad de gjorde vilket fick oss att känns oss välidgt dumma i huvudet och väldigt irriterade.

 

Jag tänkte att Malmros förmodligen efterapat Josef Fares film ZoZo som även den plågar sina åskådare med en enträgen, intetsägande voice over. Det är säkert något nytt berättartekniskt, konstnärligt grepp som får Sveriges filmkritiker att hoppa av lycka och genast placera alstret i guldbagge-facket samtidigt som befolkningen rynkar på näsan. Ja, så tänkte jag.

Så vi genomled den 108 minuter långa Bröllopsfotografen med sitt jobbiga, idiotförklarande kommentatorspår och jag tänkte, åter igen, att det här är ingenting jag någonsin kommer att rekommendera till någon.

När det äntligen var slut hoppade filmen tillbaka till menyn och vi ser att vi har sett hela jävla rullen med SYNTOLK! Tack pappa! ;-)

I morgon ska jag titta på ZoZo igen och hoppas jag slipper känna mig som en stor jubelidiot!


Sängen: Dag 2

Så länge jag håller mig stilla så känns det okej. Det vill säga: benet i högläge och isbandaget på. Så fort jag ska gå någonstans, på toa till exempel, så kommer illamåendet smygande och huvudet börjar åka berg och dalbana.

Till saken hör att jag måste göra min sjukgymnastik vilket inte är det lättaste. Dom säger att det kommer underlätta för mig senare men det är inte lätt att komma till skott och gymnastisera ett ben som värker värre än en nyslagen blånagel.

Dessutom börjar jag få brist på sysselsättning. Har skickat iväg pappa till äffären för att köpa en korsordstidning och hyra ett par filmer... Det känns nästan som när man var tio år och hemma från skolan med magsjuka. Bortsett från att då hade jag ingen Wilma och inget Troll att kramas med. Dom är så underbara. Bättre sällskap finns inte :)

Alldeles för snäll

Jag är för snäll för att domdera. Faktiskt. Jag är för mesig för att vara invalid, handlingsförlamad och oförmögen att klara mig själv. Jag är en sådan som kommer att be om ursäkt när vårdpersonalen torkar mig i röven när jag sitter där i rullstol på ålderns höst...

Jag mår dåligt av att be människor om saker. Jag mår dåligt av tanken på att någon måste göra uppoffringar för MIN skull. Jag vill inte vara till besvär.

 

Nu när jag ligger här i sängen som värsta paschan, inkapabel att ta mig upp annat än för att gå på toaletten vilket inte är någon smärtfri förflyttning, känner jag mig mest bara i vägen. Sjusovaren Erik svarade till sist i sin telefon kl 10 i morse och kom, utan gnäll, och bytte mitt isbandage. Förlåt liksom! Men jag var tvungen...

13.30 kom mamma hem från jobbet. Hon puffade till mina kuddar, hämtade vatten och värktabletter, bryggde kaffe och gjorde en keso-macka till mig. Världens bästa mamma! Men jag var tvungen att be om ursäkt då också. Förlåt!

Jag hoppas för Guds skull att det här inte är något långvarigt tillstånd för jag har snart slut på ursäkter...


Smärta

Operationen gick bra. Trevligt bemötande och fina lokaler. Det var bara kvinnor i mitt operationsteam. Den enda mannen jag stötte på var en sköterska som frågade om jag ville ha kaffe! Det kallar jag girlpower :) Ska nog vara glad att jag fick kommer dit för jag tror det var hundra gånger bättre än på SÖS (där personalen spelar bingo och äter popcorn på arbetstid!)

Resan hem till Ludvika gick bra även den. Hade nästan inge ont alls utan gjorde sjukgymnastens träningsprogram redan när jag kom hem...

Annat är det i dag. Ligger i sängen och vrider mig av smärta. Värktabletterna tycks inte hjälpa. Eller de kanske hjälper, vad vet jag. Kan inte hålla tårarna tillbaka och vovvarna tittar på mig med så medlidsamma ögon att jag nästan börjar tro att de förstår att jag har ont. Trollet smög precis ner och la sig i fotändan och lutade försiktigt huduvdet över mitt knä. Gumman!

Har försökt ringa och väcka min lata lillebror som ligger och sover i rummet intill. Han måste hämta is till mig! Han måste ge mig telefonen så jag kan ringa och fråga om det ska vara såhär! Men han bara sover vidare... Börjar bli hungrig men tänker inte ens överväga att gå upp och fixa frukost! Det är nästan så att jag svimmar bara genom att gå till toan...

Var det verkligen värt det här? Jag hade kanske klarat mig bra ändå? Ingen idé att fundera egentligen. Jag har ju iaf min lilla rosa dator. Tack för det :) 


Dagen före operation

Ända sedan jag var liten har jag varit rädd för doktorer, sprutor, vårdcentraler, sjukhus och hela baletten. Och innan jag gjorde illa knät i höstas har mina sjukhusbesök inte gällt något allvarligare än urinvägsinfektioner. Tanken på att lägga mig på ett operationsbord och veta att någon ska skära i mig gör mig fullständigt sjuk av rädsla!

Inte dämpades min oro av att sjukgymnasten hade en fin demonstration och gruppföreläsning och om EXAKT hur en korsbandsrekonstruktion går till! Här skär vi, här plockar vi senor som sedan viks fyrdubbla och dras genom benpipor. ÄCKLIGT! För att inte tala om den lilla skruven som jag måste leva med resten av livet!

Jag vet att jag är harig men det står jag för. Det är inte lätt att vara hypokondriker med sjukhusfobi :(

Pappa kommer och hämtar mig i morgon när jag vaknat till liv. Först ville de inte låta mig åka bil så långt som till Ludvika men jag klämde fram ett par tårar så till sist gav de med sig :) Blir "hemma" hela nästa vecka med tanke på att man helst ska vara stilla de två första veckorna. Skönt att iaf ha vovvarna att kramas med för skulle jag ligga här hemma hos mig i två veckor skulle jag nog gå under totalt! Om jag inte gör det ändå... Det återstår att se.

Såhär ynklig känner jag mig nu

Förberedelser...

Besöket på gymmet i morse blev ett sorgligt sådant. Kan inte låta bli att tänka på att jag inte kommer kunna springa på minst ett halvår. Och det kommer att bli ett jobbigt halvår. Känner mig psykiskt deppig bara jag tänker på det.

Ska in till stan en sväng och träffa Sofiahemmets sjukgymnast för mätning och vägning och sånt. Vad nu det ska vara bra för? Är dock lite rädd att läkaren ska sätta sig på tvären. Hon gjorde nämligen väldigt klart för mig i fredags att hon inte tänker operera mig förrän jag är mentalt förberedd och dessutom har etablerat en bra kontakt med en sjukgymnast. Jag antar att telefonsamtalet med "turken" på ReAgera för någon timme sedan inte räknas som en bra etablerad kontakt... Haha!

Men jag är förberedd! Jag har sprungit sista milen, ätit sista måltiden.. ;-) Skämt åsido... Jag har iaf plockat lite här hemma så att jag inte ska få ångest över att det är stökigt. Dessutom har jag plockat fram kryckorna ur garderoben och ställt dem vid dörren. Annars lovar jag att jag skulle glömma dem i morgon. Det vore så jäkla typiskt!


Här går det undan

Som jag nämnde tidigare så var jag alltså hos doktorn i fredags för att diskutera korsbandsrekonstruktion. Besvikelsen blev total när jag fick veta att även Sofiahemmet har en väntelista på ca sex veckor. Eftersom jag bytt från SÖS så trodde jag att det skulle gå snabbare...

För ca tio minuter sedan fick jag dock ett samtal. Ett återbud på onsdag. Ville jag ha den tiden? Det är snart onsdag. Men är det inte lika bra att få det överstökat?

Jo!

JAG SKA OPERERA MITT KNÄ PÅ ONSDAG! HJÄLP!

I morgon blir det minst en mil på löpbandet. Kan nästan lova att jag kommer att fälla några tårar samtidigt...

RSS 2.0